Нобеловият лауреат Дмитрий Муратов сподели, че не е очаквал да получи отличието. По думите

...
Нобеловият лауреат Дмитрий Муратов сподели, че не е очаквал да получи отличието. По думите
Коментари Харесай

Как реагираха в Русия на новината за Нобеловата награда на Дмитрий Муратов

Нобеловият лауреат Дмитрий Муратов сподели, че не е очаквал да получи оценката. По думите му същинските носители на премията са неговите сътрудници от “Новая газета ”, изгубили живота си при изпълнението на служебния си дълг.

" В редакцията сме единомислещи, че първо, това е премия за вестника и най-много за хората, които отдадоха живота си при изпълнението на професионалните си отговорности: Игор Думников, Юра Шчекочихин, Аня Политковская, Настя Бобурова, Стас Маркелов и Наташа Естемирова. Това са хората, които всъщност получиха тази награда, само че просто Нобеловият комитет не я връчва посмъртн " о. 

Според известния съветски публицист Константин Егерт наградата на Дмитрий Муратов ще подразни Кремъл и ще провокира усилване на репресиите против самостоятелните публицисти.

" За страдание се багра, че махалото на натиска над публицистите, на изтласкването им от обществената сфера, а често пъти и от страната единствено ще набира обороти, тъй като знаем по какъв начин съветските управляващи реагират на такива неща. Все ни е едно, не се опасяваме. Те ужасно се страхуват да не наподобяват слаби, което е главният признак на тяхната уязвимост ". 

В същото време говорителят на Кремъл Дмитрий Песков поздрави Дмитрий Муратов за премията.

" Можем да поздравим Дмитрий Муратов. Той поредно отстоява идеалите си. Той е надарен, самоуверен и несъмнено това е висока оценка ". 

Дмитрий Муратов е третият руснак, който получава нобеловата премия за мир след правозащитника акад. Андрей Сахаров и първия и единствен президент на Съветския съюз Михаил Горбачов. За новините от Москва - А.Г. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР